6 Ağustos 2015 Perşembe

6. Gün - BUDVA

                                                       --ULAŞIM--
          Herceg Novi - Budva - Bar'a ulaşım Mostar'dan çok basit. Bilinenin aksine buralara gitmek için Trebinje'ye geçip oradan otobüse binmenize gerek yok. Yaz sezonu bitinceye kadar 16.00'da ve 22.00'da buralara sefer mevcut. Hırvatistan'a da uğramıyor. Mostar – Budva yaklaşık 20€ idi. Mesafe de yolda bir aksilik olmazda 6 saat sürüyor. H.Novi'ye geçecekler için belirtmek gerekirse de Mostar – H.Novi 4saat.
          Mostar'dan geçen bu otobüslerin kalkış noktası Saraybosna. Muhtemelen oradan 13.00 ve 19.00 civarı yola çıkıyordur. Yine Saraybosna'dan çıkacaksanız söylersiniz '' turkish, no visa, no crotia'' diye. Başka bir otobüse binip de arkamdan küfretmeyin :)
          Kotor'a gidecek olanların ise bileti alırken sormalarında fayda var. Bizim bindiğimiz gece otobüsü Kotor'a uğramadı. H.Novi'den sonra feribota binip direk Budva tarafına geçti. Belki de yol üstünde bir yere bırakıp geçmiştir.
         Budva'ya Belgrad'dan da otobüs mevcut. Saatlerini sormaya fırsatımız olmadı. Otobüs terminaline gidip öğrenebilirsiniz.
         Uçak ile Karadağ'a geldiyseniz Podgorica'dan otobüsler mevcut. En sıkıntısız yol bu oluyordur tahminimce.
         Makedonya'dan gelecek iseniz rotanızı değiştirmeye çalışın :) yaklaşık 11 saat sürüyormuş. Güzergahını sormuştum Kosova'dan da geçer dedi. Giriş çıkışları sayarsak 4 tane pasaport kontrolü olacak. Bir uyuşturu vakası oldu mu yandınız. Bizim başımıza geldi 2 saat fazladan bekledik. Bunca şeye rağmen illa Üsküp'ten gideceğiz derseniz günde 1 veya 2 güne 1 otobüs olması lazım. Budva'dan günde 1 tane var onu biliyorum.
         Tiran'dan gelmek isteyenler için direk otobüs veya tren yok. Isteyenler direk transfer ile geçebilir. (http://montenegrohostel.com/index.php/en/direct-transfer-tour-budva-tirana-albania) internet sitesini bulabildiğim bu var ama siz Tiran'da başka tur şirketleri de bulabilirsiniz eminim fiyatları daha uygun olacaktır. Bu şirketler de genelde International Tirana Hotel'in çevresinde kümelenmiş. Otelde zaten merkezde.
         Ikinci yoldan ise bir arkadaş bahsetmişti. Kendim araştırmadım veya sormadım. Budva'dan Ulcinj'e oradan da Tiran'a geçmiş. Bu otobüslerin de saatleri kısıtlı dedi. Karar sizin.
         Budva'ya ulaşım hep sorun olarak görüldüğü için buna fazla yer ayırdım.
                                                        --ULAŞIM--

         Saat 22.00'da Mostar'dan hareket eden otobüsümüz sabah 04.00 civarı Budva'ya vardı. Yaklaşık bir saat otogarda yattıktan sonra eve geçmek için dışarıya çıktık. Otogardan çıkar çıkmaz yaşlı teyzeler ''Sobe, Sobe'' demeye başladı. Aklım bir an çocukluk oyunlarımıza gitti :) Sobe, ev demek. Size tüm evi veya bir odayı kiralayabiliyorlar. Önceden hostel rezervasyonunuz yoksa dert etmeyin Budva'da dışarıda kalmazsınız.
         Sabah eve eşyaları bırakıp Mogren Beach'e gittik. Mogren'e ulaşmak için Old Town'ın dışındaki patika yoldan sağlanıyor. Patika yola girdiğinizde sol tarafta Dans Eden Kız Heykeli göreceksiniz. Şehrin simgesiymiş. Old Town arkadınızdayken fotoğraf çekilmeyi unutmayın. Mogren'in suyuna gelecek olursak gayet berraktı fakat kıyı tarafları soğuk. Açıldıkta su ılıyor. Plajın iki tarafında şezlonglar var. Orta tarafta ise havlu atabileceğiniz ücretsiz yer var. Biz havlumuzu atıp öğlene kadar orada takıldık.
Yiyecek içecek için Roda Market var, surların dışında. Fiyatları diğer yerlere göre uygun. Yaz sezonunda 24 saat açık.
                                                
DANS EDEN KIZ HEYKELİ
         Markete giden yolda bir çok restaurant var. Yemek fiyatları çok uygun değildi. Bizim bütçemiz de çok olmadığı için Budva'da yemeği marketlerden aldıklarımızla hallettik. Zaten Budva genel olarak pahalı bir şehir.
         Öğleden sonra ise Sveti Nikola Adası'na gittik. Yerliler Hawai olarak nitelendiriyor. Dilerseniz kişi başı 3€'ya boat ile götürüyorlar. Sayınız fazla ise sahilde bulunan taxi boatları kullanabilirsiniz. Fiyatları gidiş-dönüş 10€ ile 15€ arası değişiyor. Siz bir saat söylüyorsunuz, o saatte sizi bıraktığı yerden alıyorlar.
                                                        
SVETİ NİKOLA'DAN BİR GÖRÜNÜM
         Biz taxi boat kiraladık. Dönüş için saat 8.30'da karar kıldık. Yalnız adada hayat 19.30'dan sonra bitiyormuş. Açık kafe bile kalmıyor. Herkes şehre geri dönüyor. Adanın denizi taşlık ve Mogren'e göre suyu bulanık. Adayı sadece görmek için gelebilirsiniz, Old Town'a karşı fotoğraf çekilebilirsiniz ama yüzmek için gelmeyin.
         Hawai'den dönüşte dışarıda bir kaç mekanda takıldıktan sonra tekrar evimize geri döndük.
         Bu arada Budva'nın en ünlü gece mekanı ise Top Hill. Deniz seviyesinden de baya yüksekte. Adriyatik Deniz manzaralı bu kulübe taksiyle gidebilrsiniz.
         Budva su sporları açısından da çok zengin. Bütçeniz varsa bunlara da vakit ayırabilirsiniz. Biz sadece fiyatlara baktık, geçtik :)
         Budva'da gezilecek yer ise çok yok. Citadel, bir kaç kilise ve Old Town.


Not: 2 farklı taksi türü var. Birisi 1km=1€ , diğeri 1km=0.5€ . Ayrıca gündüz gece tarifesi de var, haberiniz olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder