30 Temmuz 2015 Perşembe

3. Gün - BELGRAD & SARAYBOSNA

          Geceden yaptığımız plana göre sabah erken kalkıp Zemun'a gidecektik. ( bu arada otogarın ilerisinde durak var oradan Zemun'a 83 nolu otobüs gidiyor) Dönüşte de Ciganlija Adası'na uğrayacaktık. Saat 13.30'da Saraybosna'ya giden otobüsümüze binerek yola çıkacaktık; ancak 2 günün yorgunluğundan dolayı uyuya kalınca buraları gezme planımız yattı. Kalan süremizde de tekrar şehri gezip otogara geçtik.
                                            

ST. MARK KİLİSESİ

ST. SAVA KİLİSESİ

ULUSAL MECLİS

PRENSES LJUBİCA'NIN KONAĞI



          Otogarda başımızdan saçma bir olay geçti. Bileti önceden almamıza rağmen bizi peronlara almadılar. Peronlara girmek için jeton gibi bir şey lazımmış. Saat 13.25'te otogarda olduğumuzdan heyecana kapıldık. Peronlara bakan kişiye para vermeye çalıştık almadı. Bileti aldığınız yere gidin dedi. Vezneye gittiğimizde kimse yoktu. Yanındaki vezneye sorduk bizi başka bir yere yönlendirdiler. Orası da başka bir yere... Tam Türkiye'deki bürokrasi işleri gibiydi. En son 12 nolu vezneye gittik. Aksilik yanımızda dinar olmadığı için veremem dedi. Yalvar yakar en son 5€ verdim. Karşılığında 3 tane kağıt parçası verdi. (normalde bileti alırken jeton veriyorlar istemeyi unutmayın) Bu şekilde otobüse ulaştık ve yola çıktık. 
                                          
                                       SARAYBOSNA
        Şehrin dışına çıktıktan sonra manzara da güzelleşti. Saraybosna'ya varıncaya kadar neredeyse her yer yemyeşildi. Yanımızda bize eşlik eden nehir de cabası. Yeşile ve maviye aşık iseniz, öğlen saatindeki yolculuğu tavsiye ederim. Programınıza ters düşecek ise 22.30'da otobüs var onunla da Saraybosna'ya gidebilirsiniz.
         Tekrar hatırlatma fayda var. Molalarda dikkatli olun, vakti geçirmeyin. Özellikle sırplar çok bu konuda aksi. Kızın birisini tuvalette olmasına rağmen bırakacaktı da arkadaşı zar zor ikna etti.
         Normalde 8.15'te inmemiz gerekirken gümrükte kızın birinde uyuşturucu çıkması varışımızı 1 saat geciktiriyor.
         Saraybosna'da indiğimiz yer şehrin dışı. -Turist Information'dan harita alın işinize yarayabilir- Şehrin merkezine yani Başçarşıya gitmek için iki alternatif bulunuyor. Birincisi taksi, 10€'ya götürüyorlar. Dışarıdan taksimetre açtırıp giderseniz muhtemelen daha ucuz olur. Ikinci alternatif ise minibüsler. 300 metre ileriden kalkıyor. Sorarsanız tarif edeceklerdir.


          Biz taksi ile hostelimize geçtik. Ertesi gün bayram olduğu için dinlenmeye karar verdik. İsterseniz Başçarşı çevresinde bir çok nargile kafe, pub var takılabilirsiniz.

2. Gün - BELGRAD

         Gece 00.00'da başlayan yolculuğumuz 06.20'de son buluyor. Otobüs terminali merkezde bulunuyor. Tren istasyonu da yanında. Tren istasyonunun önünde tramvay durağı var. Buradan bir çok yere ulaşmak mümkün. Özellikle 2 numaralı tramvayla şehir turu atmakta fayda var. Şehrin bir çok güzel noktasından geçiyor. Kalemegdan, Skadarlija, Slavija Meydanı gibi..
(Eğer uçak ile geldiyseniz, minibüs ile veya taksi ile merkeze gelebilirsiniz. Geçen sene Belgrad'a uçak ile gelmiştim. Tek başıma taksi tutmak mantıklı olmadığı için minibüse binmiştim)
                                     

2 nolu Tramvay Güzergahı


       
          Sabah ilk iş olarak yine paramızı bozdurduk. Sırpların dinarı daha değersiz. 1€ yaklaşık 120Dinar yapıyor. Eşyalarımızı da emanete bırakıp, 2 numaralı tramvay ile Kalemegdana geçtik.
          Kalemegdan, süre ayrılması gereken bir yer. İçinde Belgrad Kalesi, Damat Ali Paşa Türbesi, Despot Stefan Kulesi, Ruzica Kilisesi( duvarları sarmaşık kaplı olan ) , Saat Kulesi, Askeri Müze vb bir çok yapıt mevcut. Bana göre en güzel yeri ise Sava ve Tuna'nın karıştığı yeri gördüğümüz seyir alanı. Burada arşiviniz için çok güzel panoramik fotoğraflar çekebilirsiniz.
                                    

DAMAT ALİ PAŞA TÜRBESİ


ASKERİ MÜZE


TUNA VE SAVA'NIN BİRLEŞTİĞİ YER


RUZİCA KİLİSESİ


                                                   
SAAT KULESİ
                                                            
DESPOT STEFAN KULESİ'NDEN BAKIŞ


             Kalemegdan'dan sonra Knez Mihailova'da yürüdük. Knez Mihailova'yı, İstiklal Caddesi'nin biraz daha sakin hali olarak düşünebilirsiniz. Knez Mihailova'da yürürken tabelaları takip edip ilginizi çeken yerlere gidebilirsiniz. Tabelalar sizi gideceğiniz yere kadar götürüyor.
                                            

KNEZ MİHAİLOVA


          Belgrad'da gezilecek bir çok kilise ve müze var. Vaktinize göre ayarlama yapıp bunları gezebilirsiniz. Giriş ücretlerinden en fazla olanı 500Dinar idi.
          Gün içinde gezimizi bitirdikten sonra akşam yemeği için Skadarlija'ya geçiyoruz. Skadarlija, Nişantaşı'na benziyor. Gündüzleri biraz daha sakin olan bu güzel yer akşamları ise cıvıl cıvıl. Lokantaların önlerinde duran beyefendiler, hanımefendiler insanları içeri davet ediyor. Tabii ki İstanbul Aksaray'daki kebapçılardan daha nazik bir dille :) Yemek seçiminde ise domuz yemeyenlerin dikkatli olması gerekecek çünkü Belgrad'da domuz tüketimi yaygın. Vejeteryan pizzalar tercih edilebilir. Mekan olarak da göz zevkinize hangisi hitap ediyorsa oraya oturabilirsiniz. Bir çok mekanda da canlı müzik var.

                                               





SKADARLİJA

          Skadarlija'da yeme içme işini hallettikten sonra tekrar Knez Mihailova'ya doğru yola koyulduk. İki yerin arası yaklaşık 1 km. Yürüyüp caddelerin keyfini de çıkartabilirsiniz yahut taksi veya tramvay ile de geçebilirsiniz.
            Knez Mihailova'da bir arkadaşın önerisi ile Boutique Cafe'ye gittik. Fiyatlar İstiklal'deki kafelere göre daha uygun. Burada da belli bir vakit geçirdikten sonra Terazije'de bulunan apartmanımıza geçip günü tamamladık.

1. Gün - ÜSKÜP

         The Great Alexandar Airport'a inince yapmanız gereken ilk iş paranızı Makedon Dinarına çevirmek olsun. (1€=~60MKD) Yerel para birimi ile alışveriş yapmanız daha karlı olacaktır. Euro hesabında yuvarlamalar yapılabiliyor :) Hava limanından merkeze gitmek için otobüsleri kullanabilirsiniz. Yaklaşık bir saatte bir otobüs kalkıyor. Eğer sayıca fazla iseniz taksi ile gidebilirsiniz. Yalnız hava limanından binmeyin 20€ istiyorlar. Kapıdan çıktığınızda karşınıza otopark gelecek, sağ çaprazına baktığınızda Skopje tabelasını göreceksiniz. Oraya gidip otostop çekin muhakkak bir korsan taksi gelecektir. Biz 10€'ya anlaştık. Siz 500 MKD'ye de anlaşabilirsiniz belki.
         Taksinin bizi merkeze bırakmasından sonra ilk olarak bagajlarımızı otogara bırakıyoruz. Onlarda bizim anladığımız şekildeki otogar ''Au(v)tobuska Stanica'' olarak adlandırılıyor. Bus Station dediğinizde anlamazlar ise bu tabiri kullanabilirsiniz. Biz geceyi Üsküp'te değil de Belgrad yolunda geçireceğimiz için çantaları emanete bırakıp biletimizi aldık. Gece 00.00'da Belgrad'a otobüs var. Otogarda yardıma ihtiyacınız olursa da İstanbul firmaları var gidip konuşabilirsiniz yardımcı olurlar.
         Eşyalarımızı bıraktıktan sonraki ilk durağımız Üsküp Kalesi (Skopje Fortress) oluyor. Ulaşımı otogardan değil de yoldan çevirdiğiniz bir taksi ile sağlarsanız daha ucuza gelir. Otogardakiler taksimetreden ziyade pazarlık usülü çalışıyor. Yakın yerlere gitmek için taksimetre daha karlı.
         Kaleyi gezmeyi bitirdikten sonra yolun kenarında bulunun Mustafa Paşa Camisini ziyaret ediyoruz. Camiden sonra iki seçeneğiniz var. Camiyi arkanıza alınca sola doğru inen yol; sizi güzel binaların arasından geçirip meydana (Makedonya Meydanı) ulaştırıyor. Sağa doğru inerseniz de Old Bazaar'a varıyorsunuz. Biz tercihimizi ilk olarak meydana gitmekten yana kullanıyoruz. Meydana doğru giderken dikkatimizi ilk çeken şey, heykellerin sayısı. Üsküp tam bir heykel şehri. Bir çoğu da fotoğraf çekilmeye değer.
İSKENDER HEYKELİ (MAKEDONYA MEYDANI)

                  


 Heykellerden Birkaç Örnek

          Meydana yol alırken gezebileceğiniz müzeleri, kiliseleri vb size bırakıyorum. Tripadvisor'dan bakıp kendi zevkinize göre karar verirsiniz.
         Hediyelik eşya bakmak isterseniz, meydandan Makedonya Takı'na doğru giderken sol taraftan bir yol gidiyor. Sizi pasajın içine götürür. Alt katına inerseniz farklı türden bir çok hediyelik eşyayı bulabilirsiniz. Pazarlık etmeyi de unutmayın :)
          Gezimizi tamamladıktan sonra ise akşam yemeği için Old Town'a doğru yol aldık. Bu arada hava kararıp ışıklar yanmaya başlayınca da binaların ayrı bir güzelliği oluyor. Yalnız yürüyerek 15-20 dk sürüyor. İsterseniz taksi ile de geçebilirsiniz. Çok para yazmıyor.
                   
                                                      


         
              Yemek için durağımız ise Kosmos Köfte oldu. Burası daha çok esnaf lokantasına benziyor. Türkçe biliyorlar. Köfteleri de gayet lezzetli ve büyük. Türkiye'de doymak için 1.5 porsiyon yerken, burada 1.5 porsiyonu zor bitirdik. Eğer burada yiyecekseniz salatasının da tadına muhakkak bakın.
                                                   


         
             Kosmos'un konsepti hoşunuza gitmez ise Destan'da yiyebilirsiniz. Aileyle vakit geçirmek için daha müsait.
           Yemek bittikten sonra tekrar meydana geçiyoruz. Kafenin birinde oturup bir şeyler içiyoruz. Yakın olmasına rağmen yorgun olduğumuz için otogara taksi ile geçiyoruz. Tabii taksi şöförünün de bize son bir şehir turu attırmasıyla Üsküp gezimizi bitiriyoruz :) O kadar yolu uzatmasına rağmen 190MKD tuttu düşünün artık taksilerin ucuzluğunu :)
           Otogarda emanetlerimizi alıp perona geçiyoruz. Bagajlarımızın ücretini de ödeyip (balkanlarda bagaj paralı) Belgrad'a doğru yol alıyoruz.

           Not: Balkanlarda otobüs yolculuklarında mola en fazla 20 dk. Bazı molalarda 5 dk, sadece ihtiyaç molası. Geç kalırsanız sizi beklemeyebilirler o yüzden dikkatli olun.